Openbaar vervoer

Op dit moment beschikt De Zuidlanden nog niet over een eigen vaste busverbinding. Zodra de Overijsselselaan wordt opengesteld, zullen hier bushaltes komen waar meerdere keren per uur een bus zal stoppen.

De Opstapper

Als tijdelijke oplossing is enkele jaren geleden de Opstapper ingevoerd: een belbus van Techum naar het station in Leeuwarden.

Voor het gebruik van ‘De Opstapper’ dient u één uur van te voren via telefoonnummer 0800 - 280 28 03 door te geven wanneer u vanuit Techum opgehaald wilt worden. U kunt bij het instappen in de bus aan de buschauffeur doorgeven of en wanneer u weer terug naar Techum wilt worden gebracht vanaf het station. Dit kan overigens ook telefonisch doorgegeven worden, maar houdt u wel rekening met de anderhalf uur die hiervoor staat.

De halte voor ‘De Opstapper’ bevindt zich voor de Brede school in Techum. De kosten van De Opstapper bedragen per persoon per enkele reis € 2,50. Bent u in het bezit van een OV jaarkaart, jaarabonnement of meermaand abonnement? Dan reist u gratis met De Opstapper, mits u bij uw reservering uw abonnementnummer opgeeft.

Bushaltes Goutum

Voor wie De Opstapper geen optie is, is het mogelijk een alternatief om gebruik te maken van één van de buslijnen die langs Goutum rijden. De lijnen 28 en 95 stoppen bij de haltes aan de Overijsselseweg. Lijn 22 heeft een halte aan de Wergeasterdyk, vlakbij het crematorium.

Eind 2014: vaste busverbinding

De smalle straten van de buurtschappen lenen zich niet voor een dienstregeling met stadsbussen. In plaats hiervan zullen regionale lijnen, die toch al langs De Zuidlanden rijden, bij de wijk gaan stoppen.

Naar verwachting zullen na de openstelling van de Overijsselselaan, gepland eind dit jaar, de hier gerealiseerde bushaltes worden opgenomen in de dienstregeling. Deze bushaltes bevinden zich bij de toekomstige aansluiting Techum (vlakbij de nieuwe brug) en bij de aansluiting Jabikswoude.

Toekomst: station Werpsterhoek

In de toekomst krijgt De Zuidlanden een eigen treinstation ter hoogte van Werpsterhoek. Wanneer dit wordt gerealiseerd en je hier de trein kunt nemen is nog niet bekend. Dit hangt onder meer samen met het verwachte aantal reizigers. Op korte termijn worden wel vast enkele voorbereidingen getroffen voor het toekomstige station, te beginnen met enkele onderdoorgangen onder het spoor.

Buurtschappen

De verschillende karakteristieke buurtschappen zijn kenmerkend voor wonen in De Zuidlanden.

Openbaar vervoer

Welke mogelijkheden zijn er in De Zuidlanden op het gebied van openbaar vervoer?

Brede school

De Brede School biedt onderdak aan basisscholen en kinderopvang in De Zuidlanden.

Gezondheid

Informatie over huisartsen en andere gezondheidszorg in De Zuidlanden.

Gemeente en projectbureau

Gemeente en projectbureau gaan over de ontwikkeling en het beheer van De Zuidlanden.

Politie en brandweer

Wijkagent voor De Zuidlanden en bereikbaarheid van politie en brandweer.

Afval

Over de inzameling van huishoudelijk afval en oud papier in De Zuidlanden.

Sociaal wijkteam

Advies, hulp en ondersteuning als u er op één of meerdere leefgebieden niet meer uitkomt.

Stadsverwarming

De woningen in Techum en Jabikswoude worden verwarmd door een biogascentrale.

Winkels en horeca

Over boodschappen doen, eten, drinken en slapen in De Zuidlanden.

Fietsen, lopen en varen

Ter inspiratie enkele mooie routes in de omgeving van De Zuidlanden.