Maak plaats voor wilde bloemen

Maak plaats voor wilde bloemen

Het valt veel mensen op: insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit ons landschap. De aandacht voor dit probleem neemt toe. Het aanplanten van bijenlinten en bloemenweides is door bewoners dan ook veelvuldig als suggestie aangedragen voor het groenplan voor De Zuidlanden, waaraan de gemeente momenteel werkt. Behalve nuttig kunnen bloemen ook gewoon mooi zijn. Bij het maken van plannen voor het woonrijp maken van de buurtschappen kiest de gemeente waar mogelijk voor bomen met bloesems of zelfs (sier)vruchten.

Als bewoners kunnen we op verschillende manieren ook zelf een steentje bijdragen aan de biodiversiteit in onze wijk en van het omliggende landschap. Dat vindt ook Natuurmonumenten. Zij roepen Nederland op om wilde bloemen te zaaien in je eigen tuin of samen met buurtbewoners de buurt in bloei te zetten.

Waarom dit belangrijk is en hoe je hiermee kunt beginnen lees je op de website van Natuurmonumenten. Hier is ook een gratis toolkit te downloaden.

Voor het beheer van hun natuurgebieden in Friesland gebruikt Natuurmonumenten sinds vorig jaar een kantoor aan de Brédyk, vlakbij knooppunt Werpsterhoek. Zij werken samen met Staatsbosbeheer vanuit de boerderij die bij de aanleg van de Haak werd gebruikt door Rijkswaterstaat.

De natuurorganisaties hebben gezamenlijk een fietsroute uitgezet die twee van hun natuurgebieden in de buurt met elkaar verbindt: de Hempensermeerpolder en de Leonserpolder. Naast het verloop van de route beschrijft de bijbehorende folder wat je onderweg aan flora, fauna en bijzondere landschappen kunt zien. De route loopt gedeeltelijk door De Zuidlanden en is ook in delen af te leggen.

Werkzaamheden glijbaan natuurspeelplaats

De gemeente herstelt binnenkort het zandbed van de glijbaan in de Klimop.

Afgelasting wijkbijeenkomst 15 januari a.s.

Toelichting wijkbijeenkomst en meer informatie over de activiteiten van het wijkpanel.

Meer nieuws