"In welke wijk we wonen, dat bepalen we vooral zelf"

"In welke wijk we wonen, dat bepalen we vooral zelf"

Wijkpanel De Zuidlanden heeft een nieuwe voorzitter. Na het afscheid van Anita van der Ven is een opvolger gevonden in de persoon van Anna van Lang. Samen met haar partner en dochter verhuist zij deze zomer naar De Klamp. Aan It Waarlamke werd begin dit jaar de eerste paal van hun nieuwe woning geslagen.

Als bewoner van het eerste uur van Zuiderburen weet Anna uit ervaring waar je als bewoner van een nieuwe wijk tegenaan loopt. “We wonen nu met plezier in één van de pierwoningen in Zuiderburen. Toch hebben we onze kans gegrepen toen er een mooie kavel in De Klamp voorbijkwam. De Zuidlanden wordt een groene wijk waar nu al van alles gebeurt. De bouw van ons huis geeft veel drukte. Daar krijgen we straks een mooie plek om te wonen en te leven voor terug. Dat de wijk nog niet helemaal af is, dat nemen we op de koop toe.”

Anna is eigenaar van KSML, een bedrijf dat zich bezighoudt met het leveren en monteren van hijskranen. Daarnaast heeft zij veel ervaring in bestuursfuncties, onder meer bij brancheorganisatie Metaalunie, De Zonnebloem en de Stichting Gered Gereedschap. Als voorzitter van Stichting Wijkpanel De Zuidlanden wil ze zich, samen met de andere leden van het wijkpanel, vooral inzetten voor de verbindende en faciliterende rol van Wijkpanel De Zuidlanden. Het wijkpanel is er voor en door individuele bewoners en de diverse werkgroepen in de wijk.

“Bewoners komen met hoge verwachtingen in De Zuidlanden wonen. Een wijk die bestaat uit kleine ‘dorpjes’, waar je veel mensen kent. Veel ruimte voor groen en om te spelen, te bewegen en te kunnen varen, of gewoon een mooie woning in een fijne straat. In plaats van af te wachten tot je dromen uitkomen, kun je je ook afvragen wat je zelf kunt betekenen voor een nog betere woonomgeving.”

“Het afmaken van de wijk is vooral aan de gemeente. In welke wijk we wonen bepalen we ook voor een groot deel zelf. Er zijn in Techum en Wiarda al veel door vrijwilligers georganiseerde activiteiten en voorbeelden van door bewoners zelf gerealiseerde projecten. De eerste zaadjes zijn geplant, het is aan de bewoners om de wijk nog meer te laten bloeien. Als we bereid zijn zelf tijd te investeren in onze ideeën en idealen dan zullen er deuren opengaan. Samen bereiken we meer, ook bij zaken waarvoor we de gemeente nodig hebben.”

Met de komst van Anna is het wijkpanel weer bijna compleet. Door het afscheid van Janke Bleeker is het bestuur nog op zoek naar een secretaris. Ook is er nog ruimte voor een algemeen bestuurslid. Heb je belangstelling of wil je meer weten? Laat het ons weten via info@wijkpaneldezuidlanden.nl.

De huidige samenstelling van het wijkpanel:

  • Anna van Lang (De Klamp) - voorzitter
  • Sint Smeding (Techum) - vice-voorzitter
  • Jan Willem Haandrikman (Techum) - penningmeester
  • Marsha de Vries (Wiarda) - algemeen lid
  • Emiel Dekker (Techum) - algemeen lid
  • Jessica de Haan (Techum) - algemeen lid

Uitnodiging inspiratiedag De Hem

De gemeente Leeuwarden gaat graag op 14 december met u in gesprek over De Hem.

Fietspad Wiarda-De Klamp

In reactie op vragen uit de wijk kijkt de gemeente concreet hoe snel dit kan worden aangelegd.

Meer nieuws