AED geplaatst bij Techumerpleats

AED geplaatst bij Techumerpleats

In de week van de hartstichting en de ‘Dress red day’ is er bij het gezondheidscentrum de Techumerpleats een AED geplaatst. Prachtig nieuws! Dit is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van Wijkpanel De Zuidlanden, de zorgverleners van de Techumerpleats en Projectbureau De Zuidlanden.

Wat is een AED nu precies?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet stil, maar is er sprake van kamerfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen en wordt het bloed niet goed rondgepompt.

Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen. Naast het gebruik van de AED kan de persoon worden gereanimeerd om de bloedsomloop tijdelijk over te nemen.

Waar kan ik de AED in Techum vinden?

Bij de ingang van de Techumerpleats, achterkant van de boerderij, hangt rechts bij de ingang een groene kast. Doordat de AED buiten in een afgesloten kast is geplaatst is deze ook 's avonds en in het weekend te gebruiken. Deze kast moet je openen met een code. Deze code wordt bekend bij een noodsituatie.

Wie mag de AED gebruiken?

Volgens de wet mag iedereen een AED gebruiken. De AED verteld u welke handelingen u wanneer moet verrichten. Maar het is wel gewenst dat u ermee oefent tijdens een reanimatiecursus. U leert in een cursus hoe een AED werkt en u oefent met het aansluiten en bedienen van het apparaat. Daarnaast leert u in een cursus ook hoe u moet reanimeren.

Binnenkort zal de Techumerpleats voor geïnteresseerden een cursus aanbieden, houdt u hiervoor de site in de gaten.

Heeft u al een reanimatiecursus gevolgd en wilt u in de regio bereikbaar zijn voor noodoproepen, wordt dan burgerhulpverlener. Meld u aan via http://fryslanhartveilig.frl/ of www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener en red levens!

In de volgende wijkkrant is er meer te lezen over de AED.

Inrichting Wiarda fase 1, 2 en 3

De gemeente werkt nog druk aan de plannen voor het woonrijp maken van Wiarda.

Uitnodiging informatieavond IKC De Sprong

IKC De Sprong nodigt u uit voor een avond over het nieuwe gebouw.

Meer nieuws